Oliwer Lundberg

Det blir inte alltid som man tänkt sig…

IVF-bebis

på 28 februari, 2012

Att uppnå vår dröm om att få bli en familj visade sig bli en liten kamp. Hjälp från IVF-kliniken Öresund (http://www.ivfkliniken.se/svenska/om_ivf_kliniken_oresund/) krävdes för att nå dit. I mitten på april 2011 var första fullbordade försöket med provrörsbefruktning uppnått och i slutet av den månaden kunde vi konstatera att en graviditet var ett faktum. Detta bekräftades även med ett ultraljud på IVF-kliniken den 17 maj. Då var vår lille son så här stor:

Graviditeten fortlöpte i princip smärtfritt, men efter ett tag började Lindas blodtryck stiga och åter stiga. När det var 160/100 i början på november blev det sjukskrivning och sjukhusvistelse (BB-avdelningen) för Lindas del. Blodtrycket kollades flera gånger per dag och man övervakade bebisen med CTG ett par gånger per dag (registrering av bebisens hjärtrytm och mammans sammandragningar). Fram till den 18 november gick dagarna sin gilla gång. På morgonen den 18 november gick hjärtrytmen ner och de fick svårigheter att fånga upp den igen, vilket i sig inte var alltför ovanligt då apparaten var sån ibland samt att bebisen var en sprattelgubbe i magen. Denna dip på kurvan ledde dock till fullt pådrag med både läkare och barnmorskor närvarande och förflyttning till förlossningen där de kunde ha extra koll på Linda och bebis. Allt lugnade sig och på kvällen samma dag var vi tillbaka på BB igen.

Den 19 november gjorde Linda en överenskommelse med barnmorskan om att CTG-kurvan skulle kollas innan frukost. Någon frukost fick hon dock inte, då bebisens hjärtrytm gick ner återigen. Efter tre dippar på kurvan blev det återigen flytt till förlossningen för extra övervakning. Där konstaterades en dip på kurvan var 10:e minut och beslut fattades relativt snabbt om att graviditeten skulle avslutas. Det skulle ske genom kejsarsnitt och med Linda vaken och ryggmärgsbedövad. Albin hade fått besked om förflyttningen till förlossningen men hade därefter tagit det lugnt, inget lät ju då brådskande. Han gjorde lite ärenden, bl.a. hämtade blomma som hans föräldrar skickat med anledning av hans 35-årsdag dagen därpå. I blomsteraffären fick han samtalet från sin fru om att han behövde skynda sig in till sjukhuset, nu skulle han bli pappa. Albin hann precis in innan vi rullades ner till operationssalen. Kl. 10.57 den 19 november 2011 föddes Oliwer Berne Emanuel Lundberg.

Oliwer var inte stor men han var liten. Han hade dock växt till sig lite sen ovanstående bild.

Oliwer med mamma

Oliwer med pappa

Oliwer sover gott i sin säng på sjukhuset

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: