Oliwer Lundberg

Det blir inte alltid som man tänkt sig…

Sjukgymnast som blev barnläkare som blev barnläkare som blev sjuksköterska…

på 21 oktober, 2012

Den 19 oktober, på Oliwers 11-månadersdag, var det dags för ett besök hos sjukgymnasten på Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen (BUM) med anledning av hans rygg. Vi trodde själva att detta skulle ta typ en halvtimme, absolut inte mer än en timme, och att vi därmed skulle kunna vara hemma senast kl 15.30. Lagom till mellanmål alltså. Men tji fick vi!

Allt började hos sjukgymnasten, som iakttog Oliwer när han satt stilla och när han rörde sig. Detta i syfte att se hur påverkad av ryggen han var. Hon tyckte det såg bra ut, trots krokig ryggrad. Han satt med huvudet rakt och axlarna i jämnhöjd med varandra. Hon gav oss även tips på hur vi kan tänja ut ryggen och hur vi kan stärka muskulatur. Dock tyckte hon sig höra ett ljud från Oliwer i samband med att han rörde sig och hon frågade oss om han var förkyld. Vi förklarade att det var han inte men att vi ibland får den frågan. Vi själva blir ibland ”hemmablinda” för ljudet och tänker inte alltid på det.

Sjukgymnasten tyckte då det kunde vara en god idé att en barnläkare lyssnade på Oliwer, samma barnläkare som vi träffade första gången vi var på BUM. Hon fick dock inte tag på just denna läkare men en annan kom istället. Efter att Oliwer varit i rörelse en stund, kunde även läkaren höra ljudet. Hon kunde även konstatera att det lät inte från lungorna utan högre upp. Hon berättade att hon sett en anteckning i Oliwers journal om just detta ljud i samband med att vi var på BUM första gången. Hon ville därför konsultera läkaren som skrivit journalanteckningen.

Båda läkarna kom sedan tillbaka till oss och efter att båda lyssnat, så resonerade de som så att det mycket väl kunde vara en polyp. De valde därför att skriva remiss till öron, näsa, hals. I väntan på kallelse dit, ska Oliwer testa en barnastmamedicin för att se om det kan göra någon skillnad. Gör det skillnad, så behövs inte tiden på öron, näsa, hals. Gör det ingen skillnad, så blir givetvis besöket av. Efter två veckor med barnastmamedicin, har vi telefontid med läkare på BUM.

Innan vi fick lämna BUM, skulle vi få instruktioner på hur vi ska ge Oliwer medicinen. Dessa skulle vi få av en astmasjuksköterska. Medicinen ges genom en behållare som en andningsmask är kopplad till. Vi fick utskrivet dels astmamedicinen som innehåller cortison, dels en annan medicin som vi kan ge vid behov vid förkylningar.

Efter BUM var vi ju då tvungna att bege oss till ett apotek för att hämta ut själva medicinen innan vi slutligen kunde åka hem igen. Oliwer skötte sig exemplariskt under hela detta långa besök, han fick mycket beröm om hur lätt han var att undersöka. Besöket varade totalt drygt 1,5 timme och strax efter kl. 15.30 lämnade vi mottagningen. Så kanske inte så konstigt att vår lilla gosse var trött efter denna pärs.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: