Oliwer Lundberg

Det blir inte alltid som man tänkt sig…

Utvecklingssamtal

på 1 juni, 2013

Den 21 maj var det dags för det allra första utvecklingssamtalet på förskolan. Första samtalet kallas förvisso inskolningssamtal men har ju ändå lite karaktären av utvecklingssamtal. Sådana här samtal äger rum två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren. Det som äger rum på hösten är valfritt medan det som äger rum på våren är obligatoriskt.

Så vad fick vi då höra om vår lilla gosse? Förskoleläraren berättade att det fungerar bra och att Oliwer har funnit sig väl tillrätta och känner sig som hemma. Det fungerar bra med maten, han är inte kräsen och han äter antingen med sked eller med händerna. Han har ännu inte börjat prata men visar klart och tydligt vad han vill ha genom att peka. Han har visat upp sitt ”plockbeteende” för dem. Det var sisådär med sovandet i början men nu sover han 1-1,5 timme per dag och somnar som regel direkt. Oftast sover han direkt efter lunchen, men undantag finns då det blir en sovstund på förmiddagen. Han sover aldrig i spjälsäng utan han sover i vagn. I början ville han absolut inte vara med på deras musikstunder, eftersom det antagligen var obehagligt när de stängde dörrarna till det rum de då vistas i. Men nu dansar han som om han inte gjort annat. Filmbevis på detta fick vi se. De har en pärm för varje barn där utvecklingen dokumenteras. Där fanns än så länge bl.a. en teckning skapad av Oliwer, han trycker kanske inte alltför hårt med kritan än så länge men likväl blev det ett litet konstverk.

Vi kunde berätta att Oliwer lärt sig otroligt mycket sen han började på förskolan, antagligen för att han sett andra göra just dessa saker. Vi får inte längre mata honom, nu ska han enbart äta själv. Han går i trappor, ibland med visst stöd och alltid under övervakning. Musik och dans har blivit ett vardagligt inslag även här hemma. Tidigare har han inte suttit så mycket på sin bobby car, men nu sätter han sig på den på egen hand och skjuter sig framåt med benen. Han förstår så otroligt mycket av det man säger till honom.

Senare samma kväll skulle vi har varit på vårfest på förskolan, men då Oliwer var lite hängig så blev det en myskväll hemma istället. Dagen efter hann Oliwer inte vara längre än halva dagen på förskolan innan de ringde och berättade att han bara skrek och han verkade inte må bra. Pappa Albin körde då och hämtade honom. Senare samma eftermiddag blev det ett besök på vårdcentralen, där de kunde konstatera att han balanserade på gränsen mellan att vara sjuk och inte vara sjuk. Vi valde att hålla honom hemma resten av veckan, även om han piggnade till innan helgen. Pappa Albin var hemma med honom under torsdagen och mamma Linda var hemma med honom under fredagen.

Avslutar inlägget med en liten skojsig film, dock med mycket svagt ljud. Oliwer är här vår lilla DJ. Han sitter i sin nya favoritmöbel (den gungar ju) och trycker igång en låt på traktorn och diggar sedan till den. När musiken tar slut, trycker han igång en ny låt och diggandet tar ny fart.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: